dilluns, 22 d’octubre del 2012

LA VIQUIPÈDIA PREN EL PLA D'URGELL

A les reunions de socis de Mascançà sovint es posava sobre la taula la necessitat d’organitzar un esdeveniment de caràcter participatiu, que engresqués a la ciutadania i altres entitats de la comarca. A més, també s’havia fet bullir l’olla esbossant projectes relacionats amb el patrimoni del Pla d’Urgell. Finalment, es va trobar una proposta que podria respondre a ambdues inquietuds: organitzar una marató fotogràfica del patrimoni de la comarca.

Aquesta idea s’inspira en altres esdeveniments semblants duts a terme en el marc del Wiki Loves Monuments, una iniciativa a nivell mundial que té per objectiu aconseguir fotografies del patrimoni monumental de tot arreu, a partir de les llistes de béns patrimonials dels governs i les administracions de cada indret. I no només això, sinó que totes les imatges generades en aquest projecte estan disponibles per tot aquell que ho desitgi a la viquipèdia.

Així doncs, el Wiki Takes Pla d’Urgell va començar a prendre forma. Per tal de donar una dimensió plenament comarcal al projecte es va contactar amb publicacions i entitats d’arreu del Pla d’Urgell, les quals donaren suport a la proposta des del primer moment, i per tal de fomentar la participació, se li va donar format de concurs.

Participants de la marató. Foto: Kippelboy CC-BY-SA
El 22 de setembre va ser el dia escollit per celebrar la marató. Una quinzena de persones es van aplegar a l’arxiu comarcal del Pla d’Urgell i, després de repassar la mecànica de l’activitat, van passar la jornada recorrent la comarca i fotografiant els elements patrimonials llistats a la llista de monuments del Pla d’Urgell.

Un cop acabada la marató, començava la feina del jurat: durant els primers dies d’octubre, representants de l’organització i dels col·laboradors del concurs van escollir les millors fotografies de cadascuna de les categories establertes dins la marató, i el passat 19 d’octubre es féu l’entrega de premis, també a l’arxiu comarcal. El premi a la millor fotografia, un vol en avioneta, se n’ha anat cap a Sabadell, però aquest no fou l’únic premi repartit: aquí podeu consultar la llista de premiats i la galeria de fotografies guanyadores.
Entrega de premis. Foto: Josep M. Cabau

Honestament, els resultats han superat totes les previsions: 15 participants, 18 localitats, 193 elements per fotografiar… i 526 fotografies a disposició de tot aquell que les necessiti, alliberades sota una llicència Creative Commons. L’exemple més visible de l’èxit d’aquesta marató és la mateixa llista de monuments de la comarca, ara farcida d’imatges quan tot just fa un mes aquestes eren una raresa. Tret de casos puntuals, podem afirmar que hem fotografiat tot el patrimoni monumental del Pla d’Urgell. L’excepció més sonada de la convocatòria és la de Mollerussa, que finalment va quedar pendent de fotografiar… Sembla fet expressament, però tenim l’excusa ideal per organitzar un Wiki Takes Mollerussa el setembre vinent, què us sembla?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada