dilluns, 18 de novembre del 2013

LES IV JORNADES D'ESTUDIS APORTEN NOVETATS PER AL PLA D'URGELL

Linyola va acollir dissabte 19 d'octubre les IV Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell. Les Jornades han tingut un notable èxit de participació, amb una setantena d'assistents i deu comunicants que van exposar les seves investigacions durant tot el matí. La inauguració va anar a càrrec del president del Consell Comarcal Francesc Fabregat, la regidora de cultura Roser Martí i el representant de Mascançà Jordi Soldevila.
Fabregat (president del Consell Comarcal), Roser Martí (regidora de cultura) i Jordi Soldevila (Mascançà). Foto: J. M. Cabau.

El professor de la UAB i soci de Mascançà Francesc Foguet va inaugurar les Jornades amb una ponència sobre la proclamació de la República al Pla d'Urgell. Foguet va fer una crida per recuperar la memòria històrica a la comarca.
Francesc Foguet en plena exposició. Foto: J. M. Cabau.

La primera comunicació va anar a càrrec del botànic Toni Mayoral, el qual va explicar-nos l'origen asiàtic d'algunes varitats úniques en la flora salobrosa del Pla d'Urgell.
El botànic Toni Mayoral acompanyat a la seva esquerra pel moderador Bernat Huguet. Foto: J. M. Cabau.

La professora de l'ETSEA Montse Viladrich va explicar les possibilitats econòmiques i hídriques d'un possible transvasament d'aigua del Canal d'Urgell a altres zones. És el primer cop que les Jornades compten amb una exposició de caire matemàtic.
Montse Viladrich, de peu, mostrant algunes de les fórmules matemàtiques, acompanyada pel Bernat Huguet. Foto: J. M. Cabau.

Després de solucionar els problemes tècnics, l'historiador mollerussenc Daniel Altisent va poder conferènciar des de Bristol per videoconferència. Així ens va explicar l'impacte socioeconòmic de la recuperació de l'Estany d'Ivars.
Daniel Altisent a la pantalla des de Bristol (Anglaterra), acompanyat a l'esquerra per la moderadora Anna Llovera i a la dreta per Esther Solé, fent possible la connexió. Foto: J. M. Cabau.

Una de les conferències més esperades va ser la del doctor Josep Rubió, que va exposar les conseqüències de la Guerra Civil a Torregrossa, població on s'hi va produir l'assassinat de gairebé cinquanta persones. Una conferència magistral i terapèutica per a la memòria de la comarca.
Josep Rubió en plena exposició. Foto: J. M. Cabau.

La joventut va treure el nas altre cop a les Jornades de la mà de la filòloga Gemma Fabregat, la qual va exposar la comunicació elaborada conjuntament amb Laia Sánchez, sobre la visió del Pla d'Urgell per part dels literats del segle XIX.
Gemma Fabregat exposant, a la dreta Joan Yeguas, moderador de la secció. Foto: J. M. Cabau.

Seguidament, Ton Solé i Esteve Mestre van aportar una investigació sobre la recuperació de la memòria democràtica recent, la lluita veïnal de Mollerussa a finals del franquisme per la plaça de l'ajuntament.
A la dreta, Esteve Mestre escoltant a Ton Solé. Foto: J. M. Cabau.

Vicenç Lladonosa i Felip Gallart van fer una de les aportacions més treballades sobre el cas de Jaume Banqué, Lo Parrot, executat al segle XIX acusat de bandolerisme. 
Felip Gallart, de peu en plena exposició, i Vicenç Lladonosa assegut. Foto: J. M. Cabau.

La historiadora de l'art Lluïsa Amenós, experta en l'estudi artístic dels metalls, va fer incís en "la batejadora" de coure que hi ha a l'església de Linyola i en va presentar alguns resultats i hipòtesis.
Lluïsa Amenós amb "la batejadora" de coure damunt la taula, facilitada pel mossén de Linyola. Foto: J. M. Cabau.

Finalment, va cloure la part expositiva, l'erudit local Esteve Mestre sobre els 34 anys de la revista Barret Picat. Publicació de la qual n'ha estat impulsor, dinamitzador i director des del seu inici.
Esteve Mestre, cloent l'acte amb dues portades de la revista local Barret Picat dels anys 80 a la pantalla. Foto: J. M. Cabau.

Els actes públics van acabar amb una visita guiada per Pol Galitó, estudiós de la Guerra Civil del poble i regidor, que va guiar els assistents a l'edifici modernista de l'Escorxador Municipal, una obra oblidada i que vol reivindicar.
Detall del públic assistent. Foto: J. M. Cabau.

Finalment, comunicants i organitzadors van trobar-se en un dinar de germanor tot comentant l'acte i intercanviant idees. Les exposicions de les Jornades seran la base per al número 5 de Mascançà. Revista d'Estudis del Pla d'Urgell (vegeu els números anteriors aquí: núm. 1, núm. 2, núm. 3) que apareixerà el proper 2014.
A la visita a l'Escorxador Municipal vam poder veure els gegants centenaris de Linyola. Pol Galitó està fent esforços per recuperar-los. Foto: J. M. Cabau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada