dimarts, 10 de novembre del 2015

EN SUPORT AL DOCTOR JOSEP RUBIÓ

El passat 17 d'octubre de 2015 vam celebrar les VI Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell. Cada any les celebrem en un poble diferent i enguany vam proposar que fos Torregrossa.  Les recerques científiques presentades es publiquen al cap d'un any a Mascançà. Revista d'Estudis del Pla d'Urgell. Pocs dies abans de les jornades torregrossines, havíem presentat el sisè número de la revista (un any va sortir l’anuari sense trobada prèvia). La revista Mascançà està considerada en tres rànquings de revistes científiques catalanes i estatals (MIAR, Dialnet i Carhus). 


Entre les jornades i la revista hem aconseguit una trajectòria important, una fita notable i suficient per entendre que tota contribució a Mascançà ha de fer-se amb rigorositat, objectivitat i metodologia científica. En les sis edicions de les Jornades s'han exposat 79 estudis presentats per catedràtics i professors d'universitat, professors d'institut, investigadors universitaris i persones vinculades a la comarca amb anys d'experiència en la recerca local i comarcal. Les investigacions abasten una notable varietat de disciplines que van des l'enginyeria, la biologia, la medicina, l'arquitectura, la història de l'art, la geografia, la filologia, la botànica o l'ornitologia, entre altres. 


Malgrat tot el que hem argumentat, a les Jornades d'Estudis desenvolupades a Torregrossa ens vam trobar amb el vet de l'Ajuntament a la ponència inaugural. Aquesta fou proposada al doctor Josep Rubió i Sobrepere, reconegut investigador en el camp de la Guerra Civil, llicenciat i doctorat en història per la Universitat de Lleida. Entre les nombroses publicacions que l'avalen, hi ha justament una titulada “El cost humà de la Guerra Civil a Torregrossa”, apareguda al número 5 de la revista Mascançà, article que va exposar a les IV Jornades d'Estudis sobre el Pla d’Urgell a Linyola (podeu llegir l'article sencer on-line aquí). Justament aquest tema fou el que havia d'exposar el doctor Rubió a la ponència inaugural i que l'Ajuntament havia acceptat en primera instància a mitjans de juliol. Tanmateix, poques setmanes abans de les Jornades vam rebre una trucada de l'alcalde argumentant que no era pertinent la ponència del doctor Rubió per motius relacionats amb la pau social al poble. Finalment, la ponència no s'exposà. El mateix Josep Rubió en detalla el cas al quinzenari Som Garrigues del dia 6 de novembre de 2015 .


Des de Mascançà pensem que la decisió no va ser encertada, qualsevol tema tractat amb rigorositat i des d'un enfocament científic ens ha de ser útil per avançar com a societat. I entenem que aquest és el cas de la investigació realitzada pel doctor Rubió. Considerem que aquest és un fet aïllat i no volem que senti cap precedent. Mascançà té com a objectiu treballar per conèixer i donar a conèixer el Pla d'Urgell a la ciutadania. I ho fa sense ànim de lucre i amb plena voluntat de construir una comarca millor. Expressem la nostra voluntat de posar-nos al servei de la comarca i els seus habitants i de fer-ho sempre per a fer-la avançar.


MÉS INFORMACIÓ:

Article publicat pel doctor Josep Rubió al quinzenari Som Garrigues del passat 6 de novembre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada