dimecres, 4 de novembre del 2015

ES PRESENTA EL SISÈ NÚMERO DE LA REVISTA "MASCANÇÀ"



Més de 60 persones van assistir el passat 15 d’Octubre a la presentació de la sisena edició de la revista d’estudis del Pla d’Urgell Mascançà. Com ja es habitual, si van aplegar nombrosos veïns, autoritats i la majoria d’escriptors i estudiosos que han fet possible la materialització d’aquesta revista d’ampli caràcter multidisciplinari. La taula de ponents va estar formada per l’alcalde de Mollerussa, en Marc Solsona, el president de Mascançà, en Joan Yeguas,  el coordinador de la revista, en Josep Camps, i el arxiver de Mollerussa, en Daniel Villarubias.

L’acte, que va durar al voltant d’una hora, va ser un punt de trobada dels mollerussencs i veïns dels pobles del voltant, on es va fer un repàs dels articles publicats a la revista i la reafirmació que aquest projecte cultural nascut a finals de la dècada passada cada cop està més consolidat entre les revistes científiques de les comarques de Lleida. 
Públic assistent a la presentació del número 6 de la revista Mascançà. Foto: Josep M. Cabau.

 L’Alcalde Marc Solsona, que a banda del seu discurs, va realitzar les tasques d’introducció dels ponents, va remarcar la importància i la consolidació que ha adquirit la revista. Una importància que, tal i com va explicar l’alcalde de Mollerussa, es manifesta en la qualitat i la varietat dels diferents articles i estudis que s’hi publiquen. En segon lloc va parlar en Daniel Villarubias. L’arxiver de Mollerussa va parlar de la complicitat que des de l’arxiu s’ofereix al Centre de Recerques Mascançà i va emfatitzar en la qualitat del articles que s’hi publiquen; com per exemple, l’article referent a l’església de Sant Jaume, un estudi que fins aquesta edició havia estat inèdit en les anteriors revistes. En tercer lloc, va prendre la paraula en Josep Camps, qui va elaborar una presentació excels dels diferents articles i ressenyes que es poden trobar en la present edició de la revista. El coordinador de la revista, va continuar el seu discurs  posant èmfasi en la cada cop més externalització dels estudis i la innovació que aquests han suposat. Camps va fer referència a la figura de Maria Mercè Marçal i els estudis que des de Mascançà s’han elaborat i posteriorment publicat. L’aprofundiment en l’obra de l’escriptora d’Ivars d’Urgell i el seu estudi a un nivell més local, suposa una línia de treball inèdita pel que fa a l’obra de Maria Mercè Marçal i ha despertat un interès important des de diversos punts dels Països Catalans. L’últim en prendre la paraula va ser el president de Mascançà en Joan Yeguas. L’historiador de l’art de Castellnou va posar de relleu la importància de la col·laboració entre l’ajuntament, l’arxiu i el centre de recerques per poder fer possible l’elaboració d’una revista de caràcter científic, com es Mascançà, a la comarca del Pla d’Urgell. A més a més d’omplir un espai territorial que tradicionalment havia estat buit d’estudi, en Joan Yeguas també va remarcar la definitiva consolidació de la revista, pel que fa als estudis de caràcter científic, amb un total de 73 articles i 24 ressenyes, publicats en les diferents edicions. D’aquests estudis, en destaquen 23 articles d’història contemporània, 10 articles de literatura, 7 articles de història de l’art, i la resta, els quals abasteixen  un ampli ventall interdisciplinari que va des de la història medieval, a la sociologia o la biologia, completen les publicacions restants a la revista. 

Aquesta presentació es fruit dels estudis presentats en les Cinquenes Jornades d’Estudis que es va realitzar a Mollerussa l’any 2014. Sens dubte, l’octubre es el mes i l’etapa de l’any més important de Mascançà, on es posen de relleu els resultats de la feina dels diferents estudiosos que hi participen. La coincidència amb les Jornades Europees de Patrimoni fa que cada mes d’Octubre, es realitzin visites guiades per explicar el patrimoni que tenim a la comarca. Aquest any, la visita es va realitzar a Torregrossa, el mateix lloc on es realitzen les Sisenes Jornades d’Estudis i on es presentaran els articles que seran publicats a la revista Mascançà número 7, que serà presentada per aquestes dates el proper any 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada